Ακέφαλος ο Οργανισμός Μεσολάβησης & Διαιτησίας

Ακέφαλος ο Οργανισμός Μεσολάβησης & Διαιτησίας

Αρ. Πρωτ. 12692/08.03.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Η αδράνεια και η ολιγωρία της Κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος "Κατσέλη" για τα εργασιακά προέβλεπε, ότι έως 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους έπρεπε να επιλεγούν οι μεσολαβητές διαιτητές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), αφού αρχικά γίνει η αλλαγή του Δ.Σ. του Οργανισμού, εντούτοις καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι απλά δεν έχουν επιλεγεί οι μεσολαβητές διαιτητές, αλλά δεν έχει οριστεί καν το νέο Δ.Σ. Η κωλυσιεργία αυτή σημαίνει αυτομάτως την καθυστέρηση έκδοσης της προκήρυξης για τους νέους μεσολαβητές.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι, καθυστερήσεις στην εκπαίδευσή τους και στην ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς οι συμβάσεις των παλιών βάσει της κείμενης νομοθεσίας, λήγουν στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Αυτό συνεπάγεται, ότι η χώρα μας θα μείνει χωρίς μηχανισμό Μεσολάβησης διαιτησίας για συγκεκριμένο διάστημα. Οφείλει, επιτέλους, το αρμόδιο Υπουργείο να δείξει τη δέουσα ευαισθησία επί του θέματος και να κινήσει όλες τις διαδικασίες άμεσα, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ΟΜΕΔ. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πότε προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στη στελέχωση του Δ.Σ. του ΟΜΕΔ και στη μετέπειτα προκήρυξη των θέσεων των μεσολαβητών διαιτητών, δεδομένου ότι έχει ήδη παρέλθει η σχετική  προθεσμία;

Απάντηση Υπουργείου